Outgoing_photo

Giden Öğrenciler

Adaylık Şartları:

  • Öğrencisi olunan üniversitenin IAESTE Türkiye üyesi olması gereklidir.
  • Öğrenci en az 2. sınıfta okuyor olmalıdır.
  • Lisans öğrencileri önceliklidir.
  • Üniversitelerin yaptıkları yabancı dil sınavından en az 70 puan alınması zorunludur.
  • Öğrencinin not ortalaması 4 üzerinden en az 2.00 olmalıdır.

Kontenjanların belirlenmesi:

Ocak ayı sonunda yapılan Genel Konferans’ta mübadele yöntemiyle temin edilen staj yeri kontenjanları, yurt içinde staj yeri temin eden üniversitelerin öğrencilerine temin ettikleri staj yeri sayısıyla orantılı olarak ve aday öğrenci listesinin üst sıralarında yer alan öğrencilerin bölümlerine öncelik tanınarak dağıtılmaktadır. Kontenjan bilgileri üye üniversitelerin IAESTE temsilcilerine iletilir ve aday öğrencilerin başvuru dosyalarının belirlenen tarihe kadar IAESTE Merkez Ofisine eksiksiz bir şekilde gönderilmesi gereklidir.

Bireysel başvurular kabul edilmemektedir!

Önemli Noktalar:

  • IAESTE değişim programı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen üniversite öğrencileri, öncelikle kendi üniversiteleri bünyesinde bulunan Temsilci ve/veya varsa Öğrenci Komitesi ile iletişime geçmelidir.
  • IAESTE değişim programı öncelikle mühendislik, mimarlık vb. teknik alanlarda öğrenim gören lisans öğrencilerinin en az 4, en fazla 52 hafta olabilen zorunlu stajlarını yaklaşık 90 farklı ülkede karşılıklı değişim yoluyla yapmalarını sağlamaktadır. Yüksek lisans öğrencilerinin programdan faydalanma imkânları “Rezerve Staj” yöntemi ile sınırlıdır.
  • IAESTE değişim programı, bir hibe programı değildir; ancak, öğrenciler staj süresince bulundukları ülkede asgari geçimlerine yetecek kadar bir harçlık alırlar. Değişimin yapıldığı ülkeye göre bu harçlık, işveren veya yurtdışında programı düzenleyen kurum tarafından verilir.
  • Gidiş-geliş yol masrafları ve konaklama ücretleri staja giden öğrenci tarafından karşılanmaktadır. Gidilen ülkedeki yerel komiteler, stajyerlere kalacak yer bulma konusunda yardımcı olurlar.
  • Yurtdışına çıkmadan önce kaza ve hastalık sigortasının yaptırılması, stajyerin kendi sorumluluğundadır.
  • Staja kabul edilen öğrenciler, kabul belgeleri ile gidecekleri ülkenin konsolosluğuna veya vize işlemlerini yürütmeye yetkili aracı kurumlara vize başvurusunda bulunurlar. Uçak biletinin alınması için vize sonucunun beklenmesi tavsiye edilmektedir.
  • Stajdan dönen öğrenciler için Merkez Ofis tarafından, IAESTE Türkiye Ulusal Sekreteri imzalı sertifika düzenlenmektedir. Staj sonrası değerlendirme formunu gönderen stajyer öğrencilere, sertifikaları en kısa sürede teslim edilir.

COBE (Continuous Online Based Exchange): Birebir değişim yönteminden farklı olarak; COBE türü staj başvurularında, başvuruyu yayınlayan ülke, çeşitli ülkelerden aday toplayarak işverene sunar ve işveren kendisine en uygun adayı seçer. Söz konusu kontenjanlar internet sayfamızda duyurulur!

FCFS (First Come, First Served): Birebir değişim yönteminden farklı olarak; FCFS türü staj başvurularında, başvuruyu yayınlayan ülkenin formuna ilk gönderilen uygun adayın başvurusu doğrudan işverene iletilir. Söz konusu kontenjanlar internet sayfamızda duyurulur!

cobe
fcfs